Vogeldagboek©


Egeldagboek 2004
Egel300704
Juli 2004: Moeder egel keert terug

Uit Vogeldagboek van 17 juli

... en gezien dat de 'deur' van het oude egelnest van vorig jaar geopend is. Ze zit er niet in, maar zou ze teruggekomen zijn om de bouwval in orde te brengen voor haar nageslacht?

Uit Vogeldagboek van 31 juli

In het rustigste hoekje van onze tuin, tegen de achtergevel, aan de noordoostkant en daardoor beschut tegen weer en wind, is de egel haar oude nest aan het fatsoeneren. Ik mag toch aannemen dat het dezelfde egel is? Vorig jaar heeft ze hier zeven stekelige beestjes grootgebracht (zie verslag en foto's). Ik ben niet deskundig op het gebied van zwangere egels, maar ze ziet er zo groot en zwaar uit dat ik weer een grote worp verwacht.

In het voorjaar heb ik nog staan kijken naar het ingezakte, natte rommeltje onder de hangende takken van de winterjasmijn. Gelukkig heb ik het laten liggen en er alleen wat stukjes plastic uitgetrokken. Precies twee weken geleden zag ik dat er weer een mooie ronde opening in haar nest was gemaakt. Van de egel geen spoor, ook de dagen daarna niet. Ik vermoedde dat ze na een inspectiebeurt had besloten dat de ruïne niet meer opgeknapt kon worden.

Maar toen we vrijdagmiddag van een paar dagen wandelen en fietsen thuiskwamen, was de deur gesloten met allemaal verse, groene blaadjes en takjes. Ze moest terug zijn en in haar holletje liggen te slapen! Voorzichtig hielden we de hoek in de gaten en gisteravond toen het al iets donkerder begon te worden, kwam ze drinken uit het bakje dat er nog van vorig jaar stond en waar ik uiteraard na een schoonmaakbeurt vers water in had gedaan.

Een prachtig gezicht, 'onze egel' weer in de tuin, en dat in een omgeving waar ze grote kans loopt doodgereden te worden. Je houdt je hart vast, maar vorig jaar is alles ook goed afgelopen. Vanmorgen, toen ik dit stukje zat te schrijven, was de ingang van haar woning weer dichtgetrokken met bladeren en lag ze ongetwijfeld heerlijk te slapen. Wordt vervolgd!

Uit Vogeldagboek van 2 augustus

De egel slaapt nu elke dag in haar nest. Je kan zeggen dat ze definitief heeft besloten opnieuw haar nageslacht in onze tuin te produceren, een teken van vertrouwen. Wij zullen dat niet beschamen en haar zo veel mogelijk met rust laten, en uiteraard het waterbakje bij haar deur elke dag verversen.

Overigens ziet haar nest er wel heel slordig en goor uit. Vorig jaar was het nieuw en toonde het nog een beetje, nu met al die oude dode takjes en twijgjes lijkt het een opgewaaid hoopje vuil. Ik zou wel eens bij haar binnen willen kijken!

Uit Vogeldagboek van 4 augustus

Onze tuinegel heeft waarschijnlijk geworpen. Zondag- en maandagavond heeft ze haar nest niet verlaten, althans niet voor een uur of 11, half 12. Normaal gesproken is ze dan al een tijdje op stap. En dinsdagmorgen tussen 8 en 9 uur is ze juist wel op pad gegaan, terwijl ze op dat tijdstip meestal slaapt. Ook vorig jaar sliep ze regelmatig elders in de tuin toen ze jonkies had.

Rond 7 uur dinsdagavond hoorden we haar scharrelen bij het tuinhek, aan de kant van de buren. We zaten juist aan tafel en zagen haar tussen een opening door naar ons loeren. Kennelijk vond ze dat we te dicht bij deze 'oversteekplaats' zaten en liep ze weg. Om een paar minuten later gewoon onder de de poort door de tuin in te wandelen. Denk niet dat egels dom zijn! Ze leek slanker dan vorige week, of verbeeldden we ons dat? In elk geval liep ze rechtstreeks naar haar nest en deed de deur dicht.

Vanmorgen is ze heel even weggeweest (althans, voor zover wij haar gangen gevolgd hebben) maar de rest van de dag lag ze in haar hol. Tot een uur of vijf. We zaten aan de tuintafel te praten over wat we zouden gaan eten, toen ze haar nest uitkwam en recht op mijn camera afliep. Zou ze ook honger hebben? Ik heb haar op afstand gevolgd, ze stak de parkeerplaats achter ons huis over en ging daar een de tuin in. Om 9 uur vanavond was ze nog niet thuis.

Uit Vogeldagboek van 6 augustus

De natuur blijft verrassen. Terwijl we dachten dat onze egel al jongen had geworpen, zat er vanmorgen ineens een tweede egel in de tuin! Ik hoorde de egel wat proesten en zag haar met de kop in het nest kijken. Ze is verkouden, dacht ik nog enigszins verontrust. Maar ineens draaide de egel zich om, liep weg en werd gevolgd door een andere egel die uit het nest kwam! Starre verbijstering! Wat is hier aan de hand?

Op de informatieve site van Egelopvang Zoetermeer staat dat een vrouwtje tijdens het paringsritueel luide proestende en kuchende geluiden produceert, precies wat ik hoorde. Waren ze aan het paren en zijn er nog helemaal geen jonge stekelbosjes geboren? Hadden we onlangs de andere egel gezien toen we dachten dat ze 'slanker' geworden was na de bevalling?

Of zou er toevallig een man op visite gekomen zijn, misschien wel de vader van haar kroost? Overigens las ik dat een egelwijfje na de paring haar mannetje de laan uitschopt zodat ze van meer voedsel verzekerd is. Kortom..... ik weet het niet meer, de komende weken zullen het leren.

Uit Vogeldagboek van 11 augustus

De egels zijn verdwenen. Vrijdag dook er ineens een tweede egel in de tuin op en hoorde ik paringsgeluiden. Zaterdag was er nog wat geritsel in het nest, maar daarna niets meer, het nest is verlaten. Ook diverse buren waar de egel(s) kwam(en), hebben sindsdien niets meer gehoord of gezien.

Aanvankelijk dacht ik dat de egel geworpen had, dat kwam aardig overeen met de geboortedatum vorig jaar van de zeven jonkies. Maar nu lijkt het erop dat de egel nog moest paren en dat ze er daarna vandoor is gegaan. Maar omdat ze haar nest toch al weer gebruikt heeft, hoop ik er een beetje op dat ze alsnog haar kleintjes in onze tuin ter wereld komt brengen.

Uit Vogeldagboek van 26 augustus

Naaktslakken zijn niet erg populair. Je kan ze niet knuffelen als een poes, ze zijn vies en vreten tuinplanten op. Egels daarentegen zijn er verzot op. Ze komen voor in de kleuren wit tot bijna zwart. In mijn tuin laat ik ze lekker lopen in de (ijdele?) hoop dat de egel terugkomt!


Egels in de tuin in 2003